De Vereniging

De Geschiedenis

In 1962 kwamen Jef van Aert, Geert van Nispen, Jac Mertens en de toemalige kastelein van Cafe de Toekomst Louis van Dijck op het idee om op Achtmaal een derde kruisboogvereniging op te richten. En ze werd op 22 december 1962 een oprichtingsvergadering gehouden.

De naam die de vereniging meekreeg was die van het clubhuis De toekomst. Met de oprichtingsvergadering werd het eerste bestuur gevormd, namelijk: Jef van Aert (voorzitter), Piet Hensen (secretaris-penningmeester), jac Mertens, Geert van Nispen en Jan Hendrikx als bestuursleden.

De eerste kruisboog werd voor f170,- gulden aangeschaft. Voor het eerst werd er koning geschoten op 2e paasdag 1963, die gewonnen werd door Kees van Opstal.

In 1964 werd het eerste succes op het NKB niveau behaald in de C-afdeling met het korps.

De fel begeerde Van de Wall beker werd voor de eerste keer in 1965 veroverd.

In 1966 werd het eerste zestal van De Toekomst, uitkomend in de A-afdeling kringkampioen en promoveerde naar de ere afdeling. Kampioen met het zestal in de Ere afdeling werden de schutters van Toekomst in 1968.

Het jaar 1973 leverde De Toekomst twee Nederlandse kampioenen op namelijk Kees van Nispen en Jan Mouws bij de jeugd.

In 1974 nemen Naan en Louis van Dijck afscheid als gastvrouw en gastheer van onze vereniging. De opvolgende gastheer en gastvrouw werden dan Jan en Lia Voermans. In 2004 werd het overgedragen aan de huidige gastheer en gastvrouw Rinus & Jolanda Kroon.

In 1975 wordt het eerste viertal van De Toekomst Nederlands Kampioen in de ere afdeling. Hiervoor zorgden Jan Mouws, Rinus Gommers, Piet Mertens en Kees van Nispen met 381 punten. Door deze prestatie werd het eerste viertal van De Toekomst uitgeroepen tot Sportploeg van de gemeente Zundert.

In 1977 werden de buitenbanen verlicht en werd er gestart met een speciale trainingsavond en er werd geschoten om de Jan Voermans wisseltrofee, deze werd voor het eerst gewonnen door Jan Michielsen.

In 1980 werden de schietbanen overdekt. De Toekomst had hiermee de primeur in de kring Zundert.

Op 21 januari 1981 werden de banen officieel geopend door burgemeester Kievits. In dat najaar werd voor de eerste keer de driedaagse verschoten.

In 1982 is voor de eerste keer door onze vereniging een NKB wedstrijd geschoten. Ook werden er in 1982 voor het eerst dames Kampioenschappen georganiseerd

In 1984 werden de eerste Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd bij De Toekomst. Jos Godrie wist ook de titel in eigen huis te houden.

In 1987 werd het huidige vaandel aangeschaft. Piet Hensen was de eerste die het vaandel voor drie jaar gepacht heeft.

In 1988 werd Marco Hensen Nederlands Jeugd Kampioen en Frans Gommers C/zoon Nederlands kampioen.

In 1993 werd Piet Mertens Koning der Koningen in kring Zundert.

In 1999 hebben we weer een Nederlands Jeugd Kampioen, Jan Braspenning.

In 2000 werd Ron Jongenelis Nederlands Kampioen met 100 punten.

In 2001 weet als eerste schutter van De Toekomst Frans Gommers n/zoon de gouden Van Aert pijl te bemachtigen.

In 2002 Werd Kurt Gommers Nederlands Jeugd Kampioen. En bestond de vereniging 40 jaar.

In 2003 werd het derde viertal bestaande uit Jan Braspenning, Kurt Gommers, Will Elst en Jos Godrie met 389 punten, Algemeen Nederlands Kampioen korpsen.

In 2004 werd Marian Schouw Nederlands Kampioen bij de Dames, ook werd voor de vijfde keer de Van Der Wall Beker gewonnen.

In 2006 werd Charlo Jochems Koning der Koningen van Nederland.

In 2007 werd Roel Jongenelis Nederlands Kampioen bij de jeugd aspirante.

In 2008 werd Kevin Sprenkels Nederlands Kampioen bij de jeugd aspiranten. Het eerste viertal bestaande uit Piet Mertens,Frans Gommers,Ron Jongenelis en Charlo Jochems werd Algemeen Nederlands Kampioen Korpsen. En Ron Jongenelis won de Gouden Pijl.

In 2009 werd voor de zesde keer de Van de Wallbeker in de wacht gesleept.

In 2010 werd ons eerste viertal bestaande uit Ron Jongenelis,Charlo Jochems,Piet Mertens en Frans Gommers
Algemeen Nederlands Kampioen Korpsen met 387 pnt.
Ron Jongenelis werd koning der koningen van kring Zundert.
Ook werden dit jaar onze nieuwe automatische banen officieel geopend.

In 2011 werd Kevin Sprenkels nationaal kampioen bij de junioren. Charlo Jochems werd Koning der Koningen van Nederland. Ook wist Charlo beide interlands op zijn naam te schrijven.

In 2012 bestaat onze vereniging 50 jaar. Joke Gommers werd Nederlands Kampioen bij de Dames. Kevin Sprenkels werd wederom Nederlands Kampioen bij de junioren. Ook werd Kevin winterkampioen van de winterkampioenschappen. Kim Sprenkels werd hier winterkampioen bij de demo jeugdklasse.

In 2013 werd ons eerste viertal bestaande uit Ron Jongenelis,Charlo Jochems,Kevin Sprenkels en Jan Braspenning algemeen Nederlands Kampioen Korpsen met 385 punten.  Ron Jongenelis won de interland Nederland-België. Joke Gommers werd Nederlands Dameskampioen.

In 2014 won Kevin Sprenkels de Gouden Pijl met 200 punten. Joke Gommers werd Nederlands Kampioen bij de dames.

In 2015 werd ons 1ste viertal bestaande uit Kevin Sprenkels,Charlo Jochems,Jan Braspenning en Ron Jongenelis wederom algemeen Nederlands kampioen bij de korpsen met 388 punten. Kevin Sprenkels won de interland Kempen-Zundert met 100 punten.

In 2016 werd ons 1ste viertal bestaande uit Kevin Sprenkels, Charlo Jochems, Jan Braspenning en Piet Mertens wederom algemeen Nederlands kampioen bij de korpsen met 388 punten en Charlo Jochems won de interland tegen België.